Ahad

Kesian SiRokok.....

Ok, kali ni Ezad nak cerite pasal rokok.. Bukan nak adakan piket yang melibatkan rokok, cume ape dah jadi dengan rupe kotak rokok sekarang ni?!!. Sungguh menjijikkan pandangan mata yang dulunye masih mampu melihat rupe paras kotak rokok yang memikat dan menggoda.... tapi kini segala berubah bagai air bah.. (lah, ape lak aku melalut ni...)

Bagi perokok mungkin korang sedar ape dah jadi, yang bukan perokok mungkin korang juge perasan, ye r mase tengok member, bapak, pakcik korang beli rokok, kotak die dah ade gambar2 la pulak... Yang tak bestnye, gambar yang tertera kat kotak rokok tu!! gambar penyakit kanser, kononnye yang disebabkan oleh rokok. ishk... Padahal kalo makan Nasi lemak Cik Seha hari-hari pun boleh kena panyakit jugak.


Ape semua ni?? nak suruh perokok2 berhenti membeli ke? yang kononnye berhenti membeli secare tak langsung berhenti merokok.. Bagi pandangan Ezad teknik ni amatlah tidak berkesan bagi perokok tegar. Kalau nak suruh orang berhenti merokok, bagi pihak yang bertanggungjawab (kerajaan r sape lagi..), haramkan je r rokok/tembakau.
  • Tutup kilang-kilang rokok yang ade kat malaysia ni.
  • Hentikan semua import dan eksport (ade ke?) rokok.
  • Suruh semua majlis fatwa negeri2 keluarkan fatwa haram merokok.
  • Haramkan tanaman tembakau kat malaysia (ade eh?)
  • Tangkap orang yang hisap rokok.
Amacam korang setuju tak? Ezad tak setuju (faham-faham la sendiri). Bagi pandangan Ezad juge Kerajaan Malaysia pun tak setuju.. huahua... korang nak tau kenapa?? Hasil cukai yang diperoleh dari rokok dah banyak membantu pembangunan negara dan bayar gaji pekerja k******n,(bukan Ezad cakap ade brother supplier rokok cakap..) hehe... Sepatutnye pihak yang bertanggungjawab haruslah berterima kasih kepada perokok-perokok kat malaysia ni...

Berbalik pada gambar kanser yang dicetak dipermukaan kotak rokok tu tak mematahkan semangat perokok-perokok kebangsaan hehehe.... Jadi fikirkanlah teknik2 yang Ezad senaraikan di atas... Bagi Ezad ape yang dibuat oleh pihak yang bertanggungjawab ni sekadar hendak memuaskan hati sesetengah pihak yang memang anti rokok!! (betul tak??). Soal harga, dulu harga sekotak rokok baru berapa tapi sekarang.. fuh.. (Ezad tak leh nak follow brand kesayangan hehehe..). Tapi Tapi bagi perokok ini bukan halangan.. they'll make sure the tobacco is burned.... Tapi Ezad rase kalo ape yang Ezad senaraikan di atas dilaksanakan juge, mesti kucar-kacir dibuatnye.... Jadi korang fikirLah semasak-masaknye.. sebelum korang terus je menghentam perokok.........

Reaksi korang:

13 komen & pendapat:

luvida berkata...

bagus je kalau x de okok lg kt mesia ni...
pape ntah.
ucukkk!!!~~~

sensaoil4all berkata...

salam..ntah apepe lar diowang niey...susah pyh cari duit..pas tur..rosakkan diri sendiri...ngan duit sendri..adoiiii..

Danish Andzar berkata...

salam...aa'aahh..setuju ngan sensaoil..tah apepe lar dowang niey..

luvida berkata...

abah luvida mkn ubat..docter pomot.
rm 20 sebijik.
skg alhamdulillah da benti.
"abe din luvida bile la lagi..uwaaa"

ezad berkata...

Nth.. rokok ni mcm tlang blkang... nk benti rokok mcm nk ceraikn org trsyang.. @luvida brape kos ayh benti rokok sbijik 20 hinggit... brape bijik nk smpi benti...

ady berkata...

huhuhuh konflik tol artikel ni... bg ady.. biar lah pihak indevidu,,.. sendiri yg wat keputusan... bg ady ade bgusnye klu kerajaan sendiri haram dan tutup segala nye.. bru lah rakyat malaysia x merokok... tpi kan kenape ek rokok baru malaysia dapt di jual cth* SAAT... padahal mase tu rokok naik... kenape boleh lepas keluar jenama baru?.. anda sendiri tahu kan siape yg berkuasa gan semua ni... tapi bg ady rokok kurang bawa maut... top 1 dalam ranking yg boleh maut ialah penyakit jantung xkira... sbb kolestrol ... tol x.. org x merokok pon ade penyakit 2...kan

krules berkata...

pade aku rokok memang best.. sbbnye rokok dapat menenangkan perasaan ssorang.. bile hati da tenang semua prob dpat dsetlekan.. dulik r sume penyakit yang ade kat malaysia.. sume tu tipu!! AMARAN! jgn terpedaya ngan iklan2 di tayangkan.. sbb dorang jeles ngan kekayaan penjual rokok.. huhuu..

luvida berkata...

luvida x kire lak bape bijik...
tapi jup je die makan..
dlm seminggu due..
tapi hati mesti mau kuat...gheee~~
pantang nye x ley minum nescafe.
so kt uma skg ni beli teh uncang aje :D

luvida berkata...

sume org yg smoking akan cakap bnde sme..
"okok ilang kn tensen la.."
"org yg x okok pon sakit la"
em..terpulang la..nk seribu daye..
jalannye da ade..cume nk atau x nk aje.
:D~
tapi abah umo 50 baru benti...
korang2...maseh mude kot........
huuuuuuuuuu

KampungBoy berkata...

Kadang niat diorang ok...cara aja salah...kempen dah berjuta2 abeh...tapi xberkesan

Ezad berkata...

@kampungBoy ye aku rase bet0l ckp ko.. tpi ko x rokok ke??

ELeEa berkata...

Ekceli pendapat eleea lak...
Kalo nak benti sap okok 1000 daya...
Kalo xmo benti bjuta dalih...
Sumer ni ats msing2...
Kalo okok 2 skotak 100 hengget pun silap2 ada gak yg mmbeli...
Xyah la nk slhkan org kjaan yg makan $ perokok2 2 sbg gaji...sape soh prokok2 2 mmbzir $ ( ckp kat brother yg supply okok 2 eyh Bro... =) )
Tengkiuuu =)

Ezad berkata...

@ELeEa nti ezad ade mase trsempak br0ther supply okok tu ezad bgtau eh.. hehe xjanji...

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Premium Blogger Themes | Bluehost Review