Khamis

Batu-batu diiringan jalan...


Rasa macam taknak cerita, tapi aku rasa aku perlu cerita jugak, tak tau la kenapa ini semua atas sebab yang tidak dapat nak aku elakkan, aku terpaksa naik bas untuk ketempat aku cari makan hari-hari, Hurm...


Kisahnya bermula, aku terpaksa tunggu bas kat bus stop Lah.. ( takkan nak tgu depan pintu rumah kan.. ) Jadi aku harus/wajib menapak dari rumah ke tempat tunggu bas dengan keadaan cuaca yang agak panas ( kebiasaannya hujan time-time cam ni.. ).. Tengah syok menapak dengan kasut robocop aku ( hehe.. Timberland tue.. ) baru aku rasa kasut nie mmg cukup berat untuk menapak jalan jauh.. huhu..


Tiba-tiba langkah-langkah aku yang pantas lagi bergaya ni terhenti, sebab otak aku yang berfungsi dengan baik ni terfikir aku tak ada duit kecil untuk tambang bas, hoh.. ( mengeluh sakan aku.. yelah bukan selalu naik bas.. ). Tanpa fikir panjang aku terpaksa mengubah langkah aku balik semula ke rumah sebab nak pecah-pecahkan tabung duit aku jadi kecik...


Lepas selesai tukar aku pun mengorak langkah ke tempat tunggu bas la... tetiba, aku mula terasa penat hoho... dalam perjalanan aku macam-macam aku boleh tengok, semut masuk lubang, batu-batu diiringan jalan, taik-taik anjing yang berciciran.. hoh.. macam-macamlah.. segalanya begitu detail... ( yelah selalu naik kereta kuda, kadang-kadang naik hovercraft tak sempat nak menghargai setiap inci perjalanan... ).


Sampai jer kat bus stop.. aku pun tunggulah bas...


*10 minit berlalu....
*20 minit berlalu.....
*30 minit berlalu......


Akhirnya minit ke 40....... baru lah bas sampai, macam nak tolak keluar jer abang driver bas tue keluar, biar aku drive.. dah lah lambat. Tapi berkat kesabaran dan ketenangan kat hati aku nie, aku pun rilex lah, lepas bayar tambang rm2.60.


Hurm.. sekali lagi abg driver bas menguji kesabaran aku.. bawa bas macam bawa keretapi kat dalam Zoo Negara, mak aiii... slow nak mampus.. rasa macam nak pastikan stuck Timber aku ni kat muka abg driver nie. Tapi bila fikir-fikir balik aku terpaksa terima hakikat yang aku naik bas tambang. Apa lagi, aku pun jenguk-jenguk la kat luar tingkap perhatikan keindahan keliling aku yang penuh dengan batu-batu diiringan jalan...


Akhirnya sampai... tak buang masa lagi, aku terus turun kat JB Sentral.. dengan langkah besar, aku terus tuju tempat kerja aku la. Sekali lagi aku dapat perhatikan batu-batu diiringan jalan.. hoh..


Bertukar!!!! AKU = Ezad


Ehem.. moral of the story.. Ezad memang tak tahan naik bas, sungguh menyeksakan.. macam-macam :


*Panas jalan kaki nak pergi bus stop.
*Susah kalau takda duit kecil, sebab bas tambang takde cashier.
*Tunggu bas lambat.
*Berhimpit-himpit dalam bas, dah macam rombongan cik kiah.
*Bas slow sangat sampai boleh kira batu-batu diiringan jalan.
*Penghawa dingin macam hembuskan gas beracun ( taklah cuma tak kuat jer ).


P/s : Rasanya nilah yang sweet charity cuba nak sampaikan dalam lagu BATU.. he..

Reaksi korang:

15 komen & pendapat:

::dazlaila:: berkata...

kehkeh.... citu u pon cam bas tu...

Ezad berkata...

::dazlaila::
Hek.. ye ke... terok betul pengaruh bas ni, sampai tebawa mimpi juge...

Ezad berkata...

::dazlaila::
Yeke.. mgkin sbb pengaruh bas la tue.. :p

zella y berkata...

kalau bus je yg mampu..ape nk wat...

Ayie89 berkata...

sabar la yer bang.......tabang pun 2.60 jek...memang patut la kalau lembab...hahaha

Lin Kreshk berkata...

tak rock la tak naik bas, bro..... hehehhehe.... - rockers

http://cicaktonjeng.blogspot.com/

Ezad berkata...

::zella y::

hoh.. ye.. nak wat cam ner.. ek..

Ezad berkata...

Linn Kreshk::

Hoho.. kalo naik bas baru rock eh.. bru aku ingat mcm dalam muvie ape ek yg pasal rock kapak tue.. potong kusyen bas buat sluar.. haha..

Nuraisyyah berkata...

hmmm..nk naek bas ari2 memg xsggup tp klau skali skale kua ngn mbe2 naek bas meg syok..meriah..!! hahak..;D

Ezad berkata...

::Nuraisyyah::

Ah ah.. ek.. kalo ade member mmg la bes.. meriah jadi nyer... hu... tapi mase tgu bas nak balik mesti muke sumer sposen je.. :p

LuVidA^^ berkata...

lagu batu. macam ade org penah pomot soh ida dgr.. hurm.. nek rapid kl la bes...sjukkk ;)

Ezad berkata...

::LuVidA::

Yup, kite lah p0mot... tapi die xsuke.. :(

Hek.. eleh.... kt JB ni causeway link la.. best.. xp0n maju yg baru ( maju transformer ) haha...

hehe.. bru bape hri nek bus dh kerek.. haha..

NichKhun berkata...

hahaha kesian ezad.. safety boot ke ape neyh? ehehehe

Ezad berkata...

::NichKhun::

TimberLand NI cam safety gak la... :)

ezad berkata...

Test Power!!

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Premium Blogger Themes | Bluehost Review