Jumaat

Kanser takut B17


KANSER? korang tahu kan apa itu kanser? kalau tidak tahu pergi sekolah balik. Ezad nak berkongsi dengan korang semua yang kanser ini pada hakikatnya ada PENAWAR!!! yang murah, berkesan, dan mugkin mudah didapati. Dalam beberapa hari ini adalah Ezad luangkan masa baca artikel tentang Kanser buat carian dalam Internet, macam-macam ada. Yang paling Ezad tidak boleh terima kenapa Penawar ini tidak dugunakan dalam dunia perubatan yang secara tidak langsung dapat merawat penyakit tersebut dengan mudah dan menjimatkan kos rawatan tanpa perlu membelanjakan beribu-ribu ringgit untuk kos rawatan seperti Kimoterapi dan sebagainya.

Korang tahu tak apa penawar yang Ezad maksudkan? Penawar tersebut ialah "Apricot Seeds" atau biji buah Aprikot yang mengandungi kandungan Vitamin B17. Cara ia bertindak ialah B17 dari Apricot seed akan bekerjasama dengan sistem imun dan membunuh sel-sel kanser secara langsung. Untuk pengetahuan korang pada Sel-sel kanser terdapat satu enzim yang dapat membuka “ikatan kimia” yang terpadu dalam B17 Apricot Seed iaitu cyanide. Maka cyanide akan di bebaskan dari ikatan kimianya yang terdapat dalam B17. Bila cyanide dibebaskan maka cyanide akan membunuh sel kanser.

Ezad juga ada terbaca artikel yang menyatakan penawar ini telah ditolak kesahihannya dalam perubatan moden untuk digunakan sebagai penawar untuk merawat kanser secara menyeluruh kerana, terdapat muslihat untuk melengkapkan sistem 'pengeluar-pengguna'. Jika pesakit mendapatkan rawatan dengan menggunakan perubatan moden yang menggunakan teknologi yang terdapat pada masa kini, ini akan terus dapat menjanakan wang atas kos pemilikan barang-barang yang serba canggih untuk merawat kanser. Jika pesakit-pesakit kanser berhenti mendapatkan rawatan ini dan beralih pada pemakanan Biji Buah Aprikot, ini akan menyebabkan kerugian besar bagi dunia perubatan moden, kerana kos bagi mendapatkan rawatan kanser mencecah ribuan ringgit. Inilah yang menjadi punca Khasiat biji buah Aprikot ini ditolak dan tidak diendahkan oleh pakar-pakar perubatan.

Ezad hanya menyampaikan apa yang ezad baca dalam artikel yang sempat dibaca. Ini terpulang pada korang sendiri untuk menilai. Kalau korang rasa apa yang ezad sampaikan ini masih tidak cukup untuk korang faham. Korang GOOGLE lah sendiri.

Khamis

Apa Nak Buat?

Apa nak buat? Tak tahu apa nak buat? Nak buat apa ekh? Tak kan nak buat bodoh! jer?... Buat je lah apa-apa kan? asal buat jangan tak buat, buat ini, buat itu.. buat-buat.. buat dan terus buat.. Korang jangan meluat lak.. pergilah buat apa-apa yang patut korang buat.


Kesimpulan yang tersimpul : Ezad dah lame tak online, sekarang nie macam tak tau nak buat apa.. Jadi nak tak nak Ezad buat jelah apa-apa jer... So i'm Back...

Sabtu

My Wed~.. ehem.. Engagement Ceremony..

Sekian lama aku menghilangkan diri dalam dunia blogging kini aku kembali dengan..............



AKU DAH BERTUNANG!!!!!!!!!!!!!!
 
Semoga pertunangan aku ni membawa kepada Perkahwinan kelak.... Korang doa-doakan yang terbaik eh... untuk aku n my bynie.... :P

Jumaat

Renungan Puasa

Salam Ramadan. Ezad nak citer pasal puasa lah. Korang rase, korang betul-betul faham ker maksud puasa, di bulan ramadan nie? atau bagi korang puasa ni, cukup sekadar tak makan atau minum di siang hari, dah dikira puase lah hendaknya...

Itulah hakikat yang ezad nampak sekarang nie. Hanya tak makan dan minum cukup menunjukkan seseorang itu berpuasa. Yelah mana tak nye.. Nie ade sample2 jenyah puasa yang ezad dpt kesan.. Kalau salah satu sample ni ade kene mengena degan korang sory lah eh.. bukan niat ezad nak buruk-burukkan sesama sendiri. Semua ni untuk mendapat puasa yang lebih berkat.. :P


Tonton video "lucah" tak kira lah kat tv, video handphone, alah tengok wayang citer hollywood pun dah cukup lah. - PUASA MATA -


Berbual atau bercerita yang lebih kepada "Mengumpat" orang lain. Walaupun dah waktu berbuka. - PUASA MULUT -


Dengar lagu Black Metal puja-puja setan padahal tengah puasa, lepas tu dengar jiran-jiran ngumpat, siap ye ye kan lagi... - PUASA TELINGA -


YANG LAIN2 HAL PLAK :


Merasa-rasa makanan berlebih-lebihan... " ala test je lah.. kang tawar cam ner.." tapi guna sudu besar sampai 2, 3 kali suap... melampau lah tu.. - MAIN-MAIN PUASA -


Fuhhh!!!!! lek jer sedut rokok pastu hembus siang-siang hari... Bile tegur si Ayub, die jawab "alah aku bukan makan, sedut asap jer same lah macam korang sedut oksigen.." Pening kepala si leman memikirkan cakap Ayub. -PUASA IKUT LOGIK -


Ishk macam-macam lah kan.. korang renungkan lah sendiri...


Apepun Ezad puasa k.. x miss lagik.. korang cam ne?

Culik Anak Along


Kali ni Ezad cume tertarik dengan berita ni.. yang melibatkan 5 orang tertuduh telah menculik anak along untuk dijadikan tebusan dengan membuat tuntutan sebanyak RM 30,000. Namun segalanya bertukar menjadi igauan bagi mereka sendiri apabila tindakan mereka dikesan pihak polis. Hurm.. Ezad taknak cerita banyak lah.. Korang bacalah sendiri berita kat bawah tue.

KULAIJAYA: Empat lelaki dan seorang wanita dihadapkan ke Mahkamah Majistret semalam, atas tuduhan menculik anak perempuan seorang peminjam wang dan rakannya bagi mendapat wang tebusan, pada awal Julai lalu.

Tertuduh, Ismail Jaafar, 39, Wan Karmizi Muhamad, 28, Muhamad Awan A Bakar, 23 dan wanita warga Filipina, Aida Jamhalie Samson, 32 dituduh secara berasingan menculik Lew Wei Your, 19, meminta wang tebusan RM30,000 sekitar Danga Bay Johor Bahru, pada jam 11.30 malam pada 5 Julai lalu. Mereka juga dituduh menculik Leow Oun Keong, 30, di tempat, tarikh dan waktu sama. Semua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 3 Akta Culik 1961 yang dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan boleh dihukum mati atau penjara seumur hidup serta sebatan.


Kelima-lima tertuduh tenang ketika tuduhan dibacakan juru bahasa, namun tiada sebarang pengakuan dicatatkan.


Majistret Siti Aishah Abd Rashid menangguhkan kes berkenaan untuk dibawa ke Mahkamah Tinggi, tetapi tidak menetapkan sebarang tarikh.

Khamis

Erti Nama dalam FB

Mase lapang Ezad macam biasalah, online bukak Facebook pastu merayap-rayap dalam fb kawan-kawan.. Yang ezad selalu baca kat tepi profile, kebanyakannya fb die orang ni ade satu aplikasi tambahan yang ezad baca selalu "Makna Cinta dari Nama" Tapi Ezad tak pernah langsung cuba untuk makna dari nama Ezad sendiri, tak minat langsung... Tapi kenapa lah tiba-tiba jer ezad try plak kali nie. hehe..

Lepas klik kat aplikasi tambahan tue, Ezad kene bagi nama sebenar untuk di translate kan... lepas key in sumer.. jeng.. jeng... jeng....


Klik Gambar Untuk Tumbesaran yang sihat.


Ntah lah ek, sumer ni suke-suke jer.. hehe.. Saje jer nak share dengan korang pasal nie, mane tau korang yang belum penah try apps nie cubelah.. Silap-silap leh jadi pemangkin semangat bagi yang serik bercinta haha... Tapi yang Ezad nyer power ek.. hahaha... Idaman sumer orang.... ( Alah.. suke-suke jelah.. tiada unsur bangga mahupun riak.. :p )

Jumaat

Puasa Karaoke!!


Korang kaki karaoke tak? Macam Ezad karaoke ni kire bolehlah.. Lagi best bile pergi dengan member-member yang macam-macam ragam.. ada yang perasan suara sedap, ada yang memang ada bakat tapi takder rupe, ada jugak yang tukang kutuk jer, tapi diri sendiri nyanyi macam hampeh!!!..

Yelah muzik dalam kehidupan harian kita memang tak boleh dipisahkan lagi.. Boleh tak korang bayangkan hidup tanpa muzik.. Ishk.. mungkin ada yang terasa macam nak kiamat dibuatnya. Itulah kuasa muzik pada era sekarang nie.. Music for life...

Ini ada satu perkara yang mungkin korang maklum juga, Ezad cuma nak tau pendapat korang? Kerajaan negeri perlis, mengisytiharkan semua pusat-pusat hiburan yang berunsur karaoke akan ditutup pada sepanjang bulan Ramadhan nanti. Keputusan seperti ini adalah menjadikan Perlis negeri pertama yang mengeluarkan usul seperti ini bagi menghormati bulan Ramadhan.

Korang rasa patut ker usul ini diteruskan? Bagi ezad ada baik dan buruk bagi melaksanakan usul ini.. Yelah mungkin akan disokong sesetengah pihak, Ezad percaya tidak majoriti yang dapat menerima keputusan ini. Bagi Ezad masih banyak lagi tempat-tempat atau pusat-pusat hiburan yang lain yang terang-terang yang boleh mendatangkan suatu perkara yang tidak sihat malah lebih teruk berbanding pusat karaoke, yang harus ditutup.

Bukan menghalang untuk melaksanakan tindakan ini.. tapi cubalah bertindak dengan lebih cekap dan anjurkan suatu yang lebih bermakna untuk bulan Ramadhan dari hanya sekadar menutup pusat karaoke untuk tanda menghormati, malah Ezad juga percaya tindakan ini dibuat bagi mengelakkan gejala kurang sihat ketika Ramadhan.. Jadi korang yang memang Super addicted to karaoke tu, macam mane lah ek.. bulan Puasa nanti.. Jawabnya Puasa karaoke la korang hahaha ( untuk orang Perlis jelah.... ).

Selasa

Sayang kamu. ( Entry Khas untuk By )


" Entry ni dibuat khas untuk orang yang tersayang, Norbaini.. Ezad tak dapat nak berkata ape2 lagi, selain meluahkannya dalam blog ni.. Ezad bersyukur atas kehadiran by dalam hidup Ezad, sedang Ezad keseorangan.. Dan percayalah Kehadiran by memang membawa makna yang cukup berharga bagi Ezad. Bukan sekadar mengisi kekosongan tetapi memang rasa kasih dan sayang memang ada untuk ezad curahkan pada By... Harap By faham dan terima Ezad seadanya, Percayalah By kita yang mencorakkan kehidupan ini. Sedang tuhan membiarkan kita bertaburan dibumi ini dengan akal dan fikiran yang cukup hebat ciptaannya untuk dijadikan bekalan kita untuk teruskan kehidupan. Ezad memang berharap dan akan berusaha untuk mengekalkan hubungan kita hingga ke nafas terakhir... Kita merancang, Tuhan menentukan "

Ehem2.. ha.. Jiwang kejap.. Entry ni Ezad buat khas untuk insan yang bertakhta kat hati Ezad sekarang nie. Korang jangan nak gelak pulak.. Tapi kalau korang rase meluat.. Just ignore this Entry k... Apepon Ezad harap korang pon doakan hubungan ni membawa kepada kesejahteraan ok.. supaya dapat Ezad jadi sebahagian dari pasangan yang mewarnai dunia nie.. hehe.. Nway ni jelah buat mase nie.. wish me luck k..


P/S : Jodoh, Pertemuan ditangan Tuhan, sesungguhnya kita merancang Tuhan menentukan...

Isnin

World Cup 2010 Milik Sepanyol...


Kesudahan "World Cup 2010" adalah milik Sepanyol. Dimana pertama kali bermain pada perlawanan akhir dan terus menjuarai Piala Dunia. Gandingan pemain-pemain Barcelona dan Real Madrid memberi kemenangan buat Sepanyol 1-0 melawan Belanda. Hasil jaringan Andres Iniesta.

Perlawanan memang sengit hingga berlanjutan ke masa tambahan. Diwarnai oleh Pengadil yang tak jemu-jemu mengeluarkan kad kuning sebanyak 12 kali dan 1 kali merah (merah milik Belanda) kepada pemain, memang menyampah dibuatnye.. Hehe.. Walaupun Oranje adalah pasukan pilihan Ezad, takder apa yang boleh disangkal kerana kemenangan mutlak adalah milik Sepanyol. Bye, Belanda Jom Boikot Dutch!!! huahua...

Ahad

German 3, Uruguay 2.


Untuk perlawanan bagi mendapatkan tempat yang ketiga dan keempat, telah mengenemukan Jerman dan Uruguay. Perlawanan kali memang agak menarik dengan jaringan-jaringan yang penuh bergaya oleh kedua-dua lawan.

Bagaimanapun perlawanan kali ini dimenangi oleh Jerman iaitu 3 - 2. Tahniah Jerman. Achtung!!!


Ape pun Ezad dah tak sabar nak tunggu perlawanan Final diantara Belanda dan Sepanyol. Ezad sokong Belanda go Oranje go!!! hehe.. korang pe cite??...

Khamis

German VS Spain 0 - 1



Seperti yang dijangkakan Ezad, German akan tumpas bagi perlawanan menentang Spain. Seperti yang kita maklum pemain-pemain spain semuanya adalah dari kelab-kelab yang gah diantaranya Real Madrid dan Barcelona.

Pada perlawanan masa pertama tiada jaringan dilakukan oleh kedua-dua pasukan, tetapi perlawanan agak sengit apabila Spain melakukan cubaan gol sebanyak 2 kali, manakala German sebanyak 1 kali.


Pada masa kedua jaringan telah dilakukan oleh Spain hasil dari tandukan Puyol yang disambut cantik dari tendangan korner oleh Xavi pada minit ke 72. Bagaimanapun perlawanan tetap diteruskan dengan cubaan bertubi-tubi oleh Spain, begitu juga German. Namun kekalahan tetap milik German untuk perlawanan kali ini. Achtuinkk!!

Rabu

Belanda 3, Uruguay 2...


Seperti yang dijangkakan Pasukan yang gah dengan berjersi oren (Belanda) pasti menang melawan Uruguay. Corak permainan yang tak membosankan dari masa pertama hingga masa kedua yang penuh dengan aksi-aksi menarik, memang mengujakan. Ditambah lagi dengan refferee (Ravshan Irmatov, Uzbekistan) yang kurang peka pada setiap kesilapan pemain-pemain.

Pembukaan jaringan dilakukan oleh Belanda hasil jaringan Giovanni van Bronckhorst, seterusnya jaringan Uruguay oleh Diego Forlan Kedua-duanya dijaringkan pada masa pertama.

Masa kedua belanda menambah jaringan hasil dari Wesley Sneijder, dalam masa yang singkat sekali lagi belanda membuat jaringan oleh Arjen Robben. Tanpa mengaku kalah Uruguay sempat memecah gawang lawan hasil dari rembatan Maximiliano Pereira. Hasilnya Belanda 3, Uruguay 2...



Go!! Orange Go!!!

Selasa

Poco-poco


Poco-poco, korang pernah dengar kan.. Tarian ni dah semakin popular kat malaysia nie, sampai ada yang menarikannya di merata-rata tempat. Tarian ini juga nampak mudah untuk dipraktikkan. Tahu tak korang... dari mana asalnya tarian poco poco nie? Tarian nie barasal dari Indonesia.

Tarian ini juga merupakan tarian tradisi bagi keturunan asli Minahasa di kepulauan timur Indonesia. Namun pada hari ini Poco-poco menjadi semakin popular di kalangan masyarakat kerana ada yang mempraktikkannya sebagai senaman aerobik kerana pergerakan yang mudah dan bersahaja. Beberapa hari yang lepas Ezad ada merakamkan sedikit tarian Poco-poco, semasa di Plaza Larkin Sentral JB.


 


Walaubagaimanapun banyak kontroversi Poco-poco sejak akhir-akhir nie. Ada yang menyatakan tarian ini sebenarnya berasal dari Filipina bukan Indonesia malah ia juga ditarikan oleh masyarakat beragama Kristian ketika upacara sembahyang mingguan mereka. Dan cara tarian Poco-poco yang melakukan pergerakan langkah yang berbentuk "t" juga menjadi penguat bagi andaian mereka tentang kontroversi ini, serta ada juga yang hendak menjatuhkan status tarian ini kepada haram seperti mana yang pernah dilakukan terhadap "Senaman Yoga" yang dikatakan mempunyai unsur-unsur hindu yang mampu menyesatkan akidah seorang Islam.


Bagi Ezad semua ni mengarut lah, Sebab segalanya bergantung kepada kehendak dan niat individu untuk melakukan sesuatu. Jangan lah menjadi orang yang kolot dan cetek pemikiran dan mudah membuat Undang, Fatwa dengan hanya mendengar suara segelintir masyarakat yang tak terbuka pemikiran mereka. Apepun bagi Ezad Tarian Poco-poco memang unik dan boleh dipraktikkan sebagai senaman Aerobik, dan juga adalah lebih baik dari senaman Aerobik yang dipraktikkan di Barat dengan pergerakkan terkangkang-kangkang yang terang-terang memang tidak sopan kalau dipraktikkan oleh golongan wanita muslimah.. Korang fikirlah sendiri... Achtung!!!

Ahad

Achtung!! Germany!!!

VS

Kenapa bendera German dibesarkan? Sebab saje nak bagitahu korang yang german menang dalam perlawanan Piala Dunia 3hb Julai 2010, Kemenangan German pada perlawanan menentang Argentina kali ini memang dikira menang bergaya lah.. luar biasa dan mungkin akan memberi kejutan yang amat sangat, bagi penyokong Argentina.

Dalam 3 minit pertama perlawanan sahaja belum sempat pemain-pemain Argentina memanaskan badan untuk stamina, German sudah pun menjaringkan gol pertama dengan penuh bergaya, hasil dari tendangan percuma Bastian manakala disambut dengan tandukan Thomas Mueller.


Gol kedua dijaringkan oleh Klose manakala jaringan gol ketiga oleh Arnie Friedrich dan gol keempat sekali lagi oleh Klose.


Argentina bukan takde peluang, apa yang Ezad lihat banyak cubaan gol dilakukan tapi dapat diselamatkan oleh penjaga gol German. Lagipun lontaran yang diberikan alahai.. takder power langsung.. Ape sudah jadi anak-anak buah Maradona tak dapat barang kokain ker sebelum masuk padang hehe..


Don't Cry for me Argentina.. it's our fault... hehe...

Jumaat

U.F.O terbang kehulu hilir...


Salam.. korang pernah dengarkan tentang U.F.O atau korang tak tau ? U.F.O tu singkatan bagi Unknown Flying Object.. dalam Bahasa Melayu Objek yang kite tak tahu ape die sedang terbang, hahaha... Lain macam pula bunyi nyer.. Kali nie nak cerita pasal benda nilah. Korang percaya ker benda ni wujud?. Ntah la ek.. atau benda ni sume hanya konspirasi manusia untuk memperbodohkan manusia? Masa dulu-dulu Ezad tertarik dengan benda-benda macam nie, selalu juga mendongak kelangit kalau-kalau terserempak benda terbang ni.. alah... senang cerita alien lah...

Tapi bile ezad baca banyak gak artikal pasal alien nie, yang paling ezad leh terima ada satu artikel ni, yang menyatakan semua ini hanya palsu. Ini semua adalah sebahagian dari kemajuan teknologi kontemporari yang mungkin mempengaruhi seseorang dengan apa yang dilihat dilangit sehingga terus mengaku apa yang dilihat itu ALIEN!!! Jeng jeng jeng.... Dalam sumber-sumber internet sendiri beribu-ribu halaman yang merekodkan aduan pengalaman terserempak dengan U.F.O kebanyakannya penduduk barat, tak kurang hebatnya setiap kenyataan U.F.O muncul dalam pelbagai bentuk dan saiz, yang dijumpai berterbangan di kawasam umum.


Ntahlah Ezad nak nafikan sepenuhnya tentang kewujudan U.F.O nie tak boleh juga.. ada pula pakar-pakar astronomi dan penyiasat yang bergerak secara sendiri banyak membuat kajian tentang U.F.O nie, mereka juga ada bukti yang bertimbun untuk dipaparkan kepada media dan rakyat umum untuk mempercayai kewujudan benda-benda nie. Malah korang pernah dengar tak pasal Circle of Crops, kat ladang-ladang jagung di negara barat majoritinya ada corak-corak bulatan yang memang unik seperti bahasa isyarat yang dibuat oleh Makhluk asing ni menggunakan teknologi dieorang yang boleh buat bulatan yang besar dengan corak dan saiz yang berbeza dengan hanya satu malam yang singkat.


Disini Ezad nak sampaikan eh.. U.F.O ni hanya objek pelik yang terbang kat ruang angkasa, dan Alien pulak makhluk asing yang pandu benda alah tue ha ni dua benda yang berbeza ok.. jangan korang keliru plak.. hehehe. Ezad cume nak bagitau kat korang sume bagi pendapat ezad U.F.O ni hanyalah permainan bagi sesetengah pihak malah ramai yang menuding jari ke badan-badan rahsia yan menjalankan pembinaan kapal-kapal angkasa untuk digunakan oleh kerajaan Amerika Syarikat bagi kepentingan mereka dalam ketenteraan dan lain-lain hal yang melibatkan teknologi Aero Angkasa mereka.


Inilah kenyataan teknologi yang semakin berkembang yang tidak lagi mustahil bagi pemikiran logik akal manusia. Mugkin rakyat yang fanatik terserempak dengan objek-objek pelik di angkasa dan terus mengandaikan sesuatu itu datangnya dari luar yang lebih sinonim dengan panggilan Alien.. hehe.. memang benar Tuhan menjadikan seluruh alam cakerawala ini dengan kehidupan tapi ingatlah seperti mana yang dimaklumkan "Aku manjadikan manusia dengan sebaik-baik ciptaan" So.. korang renung-renugkanlah dan selamat beramal.. :p

Rabu

Spain VS Portugal 1-0 ( FIFA World Cup 2010 )


Erm.. Sekali lagi pasukan pilihan Ezad gagal untuk meneruskan perjuangan apabila kalah dalam perlawanan lepas iaitu Spain 1, Portugal 0. Mane pergi bisa Cristiano Ronaldo yang dikatakan pemain berbisa?. Kalau korang perasaan mase sebelum permainan dimulakan, waktu lagu kebangsaan pasukan masing-masing sedang dimainkan, Cristiano Ronaldo bukan main lagi berlagak dengan hanya berdiri tegak tapi tak bukak mulut untuk menyanyi, yang lain penuh semangat, pergh.. muke kerek semacam.


Walau ape pun keputusan perlawanan tersebut, adalah muktamad. Walaupun ade yang mengatakan tendangan gol untuk Spain adalah "offside". Dibawah ada sedutan rakaman bagi jaringan gol untuk Spain.

Isnin

German menang, England kalah tapi....


Semalam ada benda yang sangat-sangat Ezad geram dam amat menyakitkan hati nie. Sebab England kalah melawan German semalam 4 - 1 .. Memang ezad dah expect England akan kalah, walaupun England memang pasukan pilihan Ezad. Tapi yang amat Ezad tak dapat terima masa....~
Perlawanan antara German dan England semalam ada satu tendangan baik oleh Lampard, terus ke gawang lawan, memang terang-terang tendangan tue masuk walau terkena tiang. Tapi Pengadil menafikan tendangan tue masuk.


Ada beberapa kali juga ulangan rakaman tendangan Lampard tu menunjukkan bola tu melepasi garisan gol. Bagi ezad kalau tendangan tue dikira masuk bermakna kedudukan German dan England adalah seri waktu tue. Dan mungkin juga cara dan rentak permainan akan berubah dan tidak memungkin England dibelasah teruk 4-1.


Penafian gol oleh pengadil memang ternyata menganggu emosi pemain-pemain England hingga menyebabkan kekalahan. Ezad rasa ini sepatutnya tidak terjadi. Bawah nie ada klip video yang menunjukkan tendangan Lampard terang-terang masuk..




Hurm ntahlah keputusan perlawanan takkan berubah walau rakaman yang menunjukkan tendangan Lampard tue memang melepasi gaung lawan. Cuma yang menjadi igauan adalah pengadil yang mengadili perlawanan tersebut mesti takut untuk berdepan dengan peminat-peminat England, yelah mungkin akan menjadi buruan peminat-peminat fanatik England.. ( hehehe..)


Walaubagaimanapun itulah kenyataan England kalah dihentam German untuk FIFA World Cup 2010...

Khamis

~ Kami Blogger Picisan Menentang Kekejaman Israel Laknat!!!! ~




Ini Adalah Kempen yang dibuat oleh http://wilayahcakecoklat.blogspot.com/ .

Ezad rase memang patutlah, ezad join kempen ni. Bukan Kerana Agama, Bukan Kerana Nama, Bukan Kerana Bangsa, Bukan Kerana Kawan....

TAPI!!!! Kerana Kita Sesama Manusia!!! Patutnye kite berperang atau menindas Makhluk Asing bukan sesama Manusia!!!

Israel Laknat!!!!! Boikot!!! Boikot!!!!

Let's Pray for Gaza....


Ape dah jadi, habis segala kejahatan dan tindakan yang diluar jangkaan telah dilakukan oleh tentera Israel ( Komando Yahudi ). Macam yang korang maklum lah, baru-baru nie.. kejadian kapal2 misi ke Gaza, yang telah diserang oleh tentera Israel ( Komando Yahudi ), padahal kapal-kapal tu cuma bawa barang-barang ubatan dan keperluan untuk Gaza ( bantuan kemanusian ).

Yang lebih menimbulkan rasa tidak senang adalah Aktivis-aktivis yang berada dalam kapal misi tersebut telah diserang bagai lanun, oleh tentera israel, dan telah meragut 19 nyawa serta 36 orang lagi cedera yang majoritinya aktivis dari Turkey. Ini semualah yang akan menimbulkan kemarahan rakyat dan penyokong aktivis keamanan.


Yang menimbulkan masalah kat sini tiada kuasa-kuasa besar yang dapat terus mengecam tindakan Israel tersebut, walaupun dah terang-terang tindakan itu bertentangan dengan undang-undang, malah serangan tersebut dilakukan laluan lautan antarabangsa. Jadi dah memang tindakan itu salah.. Tapi masih lagi rundingan secara aman menjadi alternatif yang mungkin akan memanjangkan tempoh waktu untuk mengejar keamanan sedangkan dalam tempoh berkenaan Rakyat Gaza dilanyak bertubi-bertubi oleh Israel yang bertindak bagai kuasa besar yang tiada halangan.


Yelah.. macam ezad nie ape leh buat selain menyokong boikot yahudi, bagi derma kat tabung-tabung bantuan, dan berdoa jelah supaya Tuhan dapat memberi yang terbaik pada mangsa-mangsa serangan Israel.


Yahudi oh Yahudi kenapa lah korang ni macam nie.


P/s : Sama-samalah kita doakan yang terbaik untuk keselamatan GAZA. May God bless Them...

Isnin

Super mutant/man/hero atau?


Kali ni Ezad nak share sesuatu yang pelik terjadi dari kalangan manusia. Apakah semua ni kejadian yang luarbiasa atau pun mereka ni dari golongan terpilih untuk jadi super2 atau mereka ni semua adalah suatu kesilapan kejadian.


Orang tinggi tapi mereka yang masih hidup ada masalah dengan tarikan graviti. ( kekuatan tulang dieorang pun merosot.. )


Orang kerdil. Kecik jer nampak macam budak kecik, tapi dah tua  dah pun. ( Ada masalah untuk masuk ke kelab2 malam dikhuatiri kanak-kanak )


Nenek bertanduk, ramai golongan seperti ini berlaku pada warga tua. Majoriti kaum di Negara China ( Macam Hell Boy )


Badan berkuasa magnet boleh melekatkan bahan berunsur besi pada tubuh. Dijumpai di malaysia ( Anak,cucunya juge mewarisi kelebihan ini.. )

Budak kecik bekaki banyak sejak dilahirkan. ( kalau lah kaki2 ni berfungsi sudah tentu budak ni dari golongan hebat kan.. )


Bayi bekepala dua. ( Macam mane ek badan die berfungsi sedangkan terdapat dua otak untuk mengawal tubuh, so yang mane lebih berhak. )


Manusia pokok, well known as a Tree Man ( Dijumpai di indonesia )



Manusia bebulu tak bertempat. ( Dikenali sebagai syndrome were wolf, ramai yang mengidap masalah ini.. )



Manusia berekor ( macam watak son gokou dalam Dragon Ball )




Manusia yang memiliki badan yang mudah lentur ( macam watak dalam Fantastic Four, cuma tak boleh nak panjang2 kan.. )

Semua ni adalah kejadian yang pelik dan agak luarbiasa dari pemikiran logik akal, dan Ezad percaya ni adalah kehendak Tuhan yang lebih mengetahui apa yang diciptakan, yang sudah tentu punya hikmah dan sebab yang tidak dapat kita sangkal.

Sabtu

Selamat datang PM...


Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak akan mengadakan sesi lawatan ke Johor Bahru pada 22 hb. Mei 2010. Ezad sebagai rakyat Johor mengalu-alukan kedatangan beliau ke Jb ni, yelah Perdana Menteri tu yang mendahulukan rakyat dan mengutamakan pencapaian.


Dah menjadi lumrah rasanya bagi ezad, bila ada tetamu kehormat yang hendak melawat sesuatu tempat mesti ada persiapan bagi menyambut kedatangan tetamu tersebut. Macam ezad memang teruja lah apa yang ezad nampak depan mata sendiri ni, macam-macam proses baik pulih telah diselenggarakan untuk memastikan semua keadaan berada dalam kondisi yang baik, dalam erti kata lain Tip Top.


Macam yang berlaku kat Jb sekarang ni fuh.. Memang ezad respek lah. Mana tak nya semua badan-badan yang bertanggungjawab sibuk menguruskan hal masing-masing. Diantaranya :


*Proses baik pulih lampu-lampu jalanraya yang sebelum ni rosak dan terbiar, kini kembali berfungsi.
*Proses pembersihan landskap di sekitar Bandaraya Johor Bahru yang dulu nya berlumut dimamah usia.
*Proses penanaman semula pokok-pokok bunga disekitar Bandaraya Johor Bahru yang dulunya layu.
*Pemasangan banting-banting bagi menyambut kedatangan Perdana Menteri.
*Macam-macam lagilah.


Macam ezad sekarang ni nak bagi gambaran, apa pula yang berlaku kat tempat ezad cari makan kat JB ni. ( Lokasi Bazar JB / Uptown JB ) kerana PM juga akan mengadakan lawatan kat sini, yelah untuk beramah mesra bersama rakyat. Diantaranya :


*MBJB bertungkus-lumus membersihkan kawasan.
*MBJB Membuat tanda-tanda bagi laluan untuk PM nanti.
*KDN bergegas memberi amaran kepada peniaga-peniaga yang meniagaakan barangan tiruan supaya tutup perniagaan pada hari lawatan PM.
*Persatuan Bazar JB mengantung banting-banting bagi mengalu-alu kan kedatangan PM.


Ishk.. macam-macam persediaan telah dilakukan. Yelah, just to make sure our PM feel comfort to be in Johor Bahru.


Tapi yang ezad terasa sangsi adakan ini harus terjadi? Bila ada PM atau pun sesiapa yang berstatus tetamu kehormat baru segala kekurangan ditambah, kerosakkan dibaik pulih, kelemahan ditutupi. Sepatutnya semua ini harus diselenggara pada setiap waktu bagi keselesaan seluruh rakyat bukan individu.


Walaubagaimanapun ezad amat mengalu-alukan kedatangan PM ke Johor Bahru. Dengan itu dapat jugalah beliau melihat kerenah rakyat Johor dan dapatlah juga rakyat Johor melihat lebih dekat PM kesayangan mereka ( dan mungkin juga dapat meluahkan perasaan masing-masing.. hehe.. ).


Semoga kedatangan beliau akan dapat memberi impak yang baik bagi Negeri Johor dan rakyat Johor.


"RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"

Khamis

Double Trouble in JB!!!


Macam yang korang maklum itu hari 1 Mei 2010, Search dan Wings telah menjayakan konsert Double Trouble di Indoor Arena, Bukit Kiara Equestrian N Country Resorts. Konsert ini juga telah menarik hampir 20,000 penonton. Fuh.. memang Gempak!!! siot!!.


Konsert ni juga telah mengubat rindu peminat-peminat yang telah menunggu hampir 17 tahun gabungan Double Troble Search dan Wings. Korang pergi tak mase konsert ni diadakan? yang pergi mesti rasa kehangatan hari tu kan, memang luar biasa. Macam satu Lagenda baru dimana otai-otai perform, huh.. tak dapat nak di gambarkan.


Yang ezad nak sampaikan kat sini, bagi semua yang tak berpeluang ke konsert Double Trouble yang lepas, don't worry, sebab konsert yang sama akan diadakan di Johor Bahru pada 5 Jun 2010 ( berkemungkinan di Stadium Larkin ). Penganjur juga mungkin akan meneruskan jelajah ini ke negeri-negeri yang lain.


So!!! ape lagi, tak payah buang masa, dapatkan lah tempat dalam konsert yang akan datang... ( ape lagi beli tiket la. Pandai-pandai la korang cari kat mana.. ). Especially untuk JBrean yang memang peminat setia Search dan Wings, ni lah masanya...


LET"S ROCK"IN N ROLLIN"

Rabu

Tick!! Tack!! Tag!!! by Mia Liana


Dalam minggu ni jer Ezad dh kena tag 2 kali, hu.. best betul rasenye.. But dis time i got Tag by Mia Liana . Terima kasih ler sebab pilih Ezad eh.. Sangat2 dialu-alukan dan amat dihargai.. Hu... Sekarang mase untuk menjawab Tag!!!


Anyway Award ni adalah "AWARD FOR YOU FRIENDLY BLOGGER" actually dtg nye dari http://akuzealous.blogspot.com/ . Tapi Ezad diTag oleh Mia Liana ( ehem mcm MLM plak ek. hu.. ).


SUKA MELUKIS X :
Ezad? hu.. suke tapi takder bakatlah.. kekadang ok gak lukis tapi biasenye kene kutok!!


BOSAN2 SUKA BUAT APE? :
Ezad buat ape lagi Blogging la.. Skudeng, Landing, nuff2, Komen2, dan ngunyah2 benda.. :p


KENAPA SIPOT BABI JALAN LAMBAT :
Sebab dah nama sipot.. memang dari keturunan2 die dari dulu lagi memang lambat. Tak pernah lagilah ezad tengok sipot jalan laju... dah ler ngesot2.. yang laju cuma sipot babi besor atas jalan raya ( Lori simen yang cam sipot kat belakang ).


CUTE X ORANG YANG BAGI AWARD NI :
Yang Tag cute dan Yang bagi award pun cute. :P


Hurm time nak Tag orang lain plak ni yang payah hu.. Ezad Tag sape jer yang terbaca Entry ni.. okey...

Isnin

CheQpPJoY Tag Ezad....


Kali ini Ezad tanpa diduga telah di TAG, siap ade award oleh CheQpPJoY atas sebab dan niat ape? ezad tak pasti.. ape-ape pun Ezad suke.. :P

3 names in your message inbox
Padin, Suffer8zine, Farah Latif.

your main ringtone
Ari Lasso - Seandainya

what u did at 12 last night?
Kat Uptown JB ( JB Bazar ) dengan ayie.

who was the last person you went out with?where?
Ayie, Faizal, Yan dengan Bini masing2 aku jer single... pergi wet world kota tinggi..

the colour of t-shirt you're wearing now
White Jersey...

the last thing you did
Pergi kedai beli beras.

3 of your everyday favourite items
*PC (komputer gaban aku)
*Handphone (9300i, tahap gaban gak)
*Gitar (Kapok aku yang dah usang)

the colour of your bedroom
Rasenye dulu pink.. :P, tapi dah lusuh kot, jadi putih..


how much money in your wallet now?
Dah xde duit abes.. sangkut kat bank, nak keluarkn tadi ATM kad hilang, pulak.. :(

how's life?
To much waiting.... it's suck..

your favourite song
Semua lagu aku suke asal Salem, Amy search, dan Jamal abdillah.

what will you do next weekend
To fullfilled all my promise to my family n friends..

when wast the last time you see your mum?
Last 5 hours.

where is she now?
Not sure...

when was the last time you talk to your parents?
Just now, talk to my brother by phone..

who is the last person that talked with you last night?
My friend sape lagi Ayie dengan Rosli

the last surprise you got?
1 mei tu hari, smpai nangis melalak....

last thing you borrowed from your friend?
Pinjam pen.

Who is your bf/gf/husband/wife?
Takde sape2 aku Single-mingle..

what do you feel right now?
Sangat2 Bosan.. but pretend to be happy..


wanna share with who?
nobody..just me...


who know your secrect?
my friend...

they keep your secrect?
Nope.. Ezad tau die mmg xpadai simpan rahsia... tapi dh prepare..

are you angry with someone?
yup... Abg Mat, My Ex, Driver Bas, ramai lagi lah..

what do you order at Mc'D?
Of coz la McBurger..

The last time you feel so sad?
Awal bulan tu hari..

Mahu Tag?
kamu yang tengah bace ni... dan Semua blogger yang rase suke kat Ezad.. sebab tak pandailah nak pilih2.... hurm.. pilihlah skit...
*Qamarguyz.blogspot.com
*Aiyeworld.blogspot.com
*Luvida-ajourneyofmine.blogspot.com

Khamis

Batu-batu diiringan jalan...


Rasa macam taknak cerita, tapi aku rasa aku perlu cerita jugak, tak tau la kenapa ini semua atas sebab yang tidak dapat nak aku elakkan, aku terpaksa naik bas untuk ketempat aku cari makan hari-hari, Hurm...


Kisahnya bermula, aku terpaksa tunggu bas kat bus stop Lah.. ( takkan nak tgu depan pintu rumah kan.. ) Jadi aku harus/wajib menapak dari rumah ke tempat tunggu bas dengan keadaan cuaca yang agak panas ( kebiasaannya hujan time-time cam ni.. ).. Tengah syok menapak dengan kasut robocop aku ( hehe.. Timberland tue.. ) baru aku rasa kasut nie mmg cukup berat untuk menapak jalan jauh.. huhu..


Tiba-tiba langkah-langkah aku yang pantas lagi bergaya ni terhenti, sebab otak aku yang berfungsi dengan baik ni terfikir aku tak ada duit kecil untuk tambang bas, hoh.. ( mengeluh sakan aku.. yelah bukan selalu naik bas.. ). Tanpa fikir panjang aku terpaksa mengubah langkah aku balik semula ke rumah sebab nak pecah-pecahkan tabung duit aku jadi kecik...


Lepas selesai tukar aku pun mengorak langkah ke tempat tunggu bas la... tetiba, aku mula terasa penat hoho... dalam perjalanan aku macam-macam aku boleh tengok, semut masuk lubang, batu-batu diiringan jalan, taik-taik anjing yang berciciran.. hoh.. macam-macamlah.. segalanya begitu detail... ( yelah selalu naik kereta kuda, kadang-kadang naik hovercraft tak sempat nak menghargai setiap inci perjalanan... ).


Sampai jer kat bus stop.. aku pun tunggulah bas...


*10 minit berlalu....
*20 minit berlalu.....
*30 minit berlalu......


Akhirnya minit ke 40....... baru lah bas sampai, macam nak tolak keluar jer abang driver bas tue keluar, biar aku drive.. dah lah lambat. Tapi berkat kesabaran dan ketenangan kat hati aku nie, aku pun rilex lah, lepas bayar tambang rm2.60.


Hurm.. sekali lagi abg driver bas menguji kesabaran aku.. bawa bas macam bawa keretapi kat dalam Zoo Negara, mak aiii... slow nak mampus.. rasa macam nak pastikan stuck Timber aku ni kat muka abg driver nie. Tapi bila fikir-fikir balik aku terpaksa terima hakikat yang aku naik bas tambang. Apa lagi, aku pun jenguk-jenguk la kat luar tingkap perhatikan keindahan keliling aku yang penuh dengan batu-batu diiringan jalan...


Akhirnya sampai... tak buang masa lagi, aku terus turun kat JB Sentral.. dengan langkah besar, aku terus tuju tempat kerja aku la. Sekali lagi aku dapat perhatikan batu-batu diiringan jalan.. hoh..


Bertukar!!!! AKU = Ezad


Ehem.. moral of the story.. Ezad memang tak tahan naik bas, sungguh menyeksakan.. macam-macam :


*Panas jalan kaki nak pergi bus stop.
*Susah kalau takda duit kecil, sebab bas tambang takde cashier.
*Tunggu bas lambat.
*Berhimpit-himpit dalam bas, dah macam rombongan cik kiah.
*Bas slow sangat sampai boleh kira batu-batu diiringan jalan.
*Penghawa dingin macam hembuskan gas beracun ( taklah cuma tak kuat jer ).


P/s : Rasanya nilah yang sweet charity cuba nak sampaikan dalam lagu BATU.. he..

Selasa

Banjir oh banjir...

Salam to all bloggers..

Tajuk entry kali ni jer, Ezad tahu korang mesti dah faham.. Yang ezad nak cerita kat sini adalah tentang banjir yg berlaku kat bandar.


Erm.. korang expect tak perkara ini boleh berlaku kat bandar-bandar besar macam KL dan yg sewaktu dengannya.. Tapi masalah banjir ni kat bandar tempat tinggal ezad.. yang berstatus bandaraya, yang sepatutnya tidak akan berlaku bencana macam ni

Yang pertama, beberapa hari yang lepas dalam ezad meneruskan kehidupan seperti biasa berulang-alik ke bandar JB sesuatu yang diluar jangkaan ezad telah terjadi iaitu banjir.Sebab banjir ni juga ezad terlambat untuk sampai ketempat yang biasa ezad tuju hari-hari. Apa yang ezad nampak banjir ni berlaku sebab kawasan ini sedang dibangunkan. Itu yang ezad tak boleh terima.. sepatutnya kontraktor yang terlibat dalam projek pembangunan ni mengambil kira semua aspek supaya jangan hanya sibuk menjalankan projek tapi banyak masalah yang menganggu pengguna-pengguna lain.. macam masalah banjir ni lah yang terang-terang memang disebabkan saluran air yang tidak sempurna, yang terjadi akibat saluran tersumbat oleh timbunan tanah dan bahan-bahan buangan projek yang menutup saluran air terus menyebabkan limpahan air hujan diatas jalan raya hingga menyebabkan banjir kilat. Hurm.. Lepas bertarung habis-habisan akhirnya ezad dapat melepasi banjir tersebut.


Dalam beberapa minit perjalanan masalah yang sama terjadi lagi!!!!. Kali ni betul-betul ditengah bandar, pelik sangat-sangat. Sekali lagi ezad tersangkut dalam perjalanan. Masalah ni pulak disebabkan hujan lebat dan sungai yang menjadi kebanggaan rakyat johor iaitu sungai segget ( hahaha.. kalau korang tak percaya try la interview org Jb pasal sg. segget ni, banyak sejarah nyer.. ) tidak dapat menampung air, jadi melimpah lah air ke Jalan raya..


Hurm.. tapi ramai juga yang bualkan tentang masalah ini.. sebenarnya masalah ini disebabkan oleh kecuaian seorang pekerja yang bertanggungjawab mengendalikan pintu air sg. segget yang berhubung terus ke Laut Selat Tebrau. Masa kejadian hujan lebat tersebut sepatutnya pekerja tersebut harus buka pintu air tersebut untuk melepaskan air ke Selat Tebrau. Tapi mungkin sebab syok tido hari hujan ( yela, cuaca sejuk pulak tue.. ), tu yang terlupa untuk buka pintu laluan air.. ( ntah2 pekerja tu mesti kene buang kerja ek.. ).


Jadi setelah disimpul hingga tersimpul.. semua bencana ni bukanlah disebabkan oleh perubahan alam.. tapi oleh kecuaian manusia sejagat. Jadi sedarlah wahai manusia bumi mu.. sudah tua.. ubahlah ia menjadi lebih baik bukan lebih parah...

Rabu

Orang Besi | Iron Man

Salam dunia, salam semua....

Ok, Ezad nak share pasal Iron Man, movie hollywood yang korang pun mesti tau punya lah.. Hari isnin tu hari ezad dah tengok cite ni.. agak best la.. Ezad pergi City Square, CS, Cathay cineplexes ( kat JB lah.. Ezad kan JBrean ) , Harga tiket RM 11.

Movie ni memang cukup best la bagi Ezad, lagi-lagi ezad dah tengok yang part 1.. so bile trngok part 2 ni macam ade kesinambungan cerita, yang membuat ezad lagi excited nak terus menonton.

Action dalam movie ni not bad, tapi.. action gaduh sesama sendiri lagi best dari gaduh dengan musuh dia.. sebab lastly Tony Stark nak bunuh musuh dia Evan Denko senang giler tu yang tak berapa thriller..

Walaubagaimanapun kalau nak dibandingkan dengan movie kita, macam cicakman sumer lain sangat.. jauh panggang dari ayam.


Bagi korang yang belum menonton movie ni ada baiknya korang pergi sekarang, tak rugi pun sebab cerita ni memang best bagi Ezad.


Movie rate : 5 ****

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Premium Blogger Themes | Bluehost Review