Selasa

SPA? Dah daftar belum?

Dah lame rasenye tak update blog nie... banyak hal yang nak diselesaikan.. but now i'm back.
Kali nie nak cerite pasal "SPA" korang pernah dengar tak? SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia) ni badan yang dilantik untuk menawarkan jawatan-jawatan kerajaan untuk rakyat malaysia. Ade korang buat permohonan tak? Kalo tak pernah bolehlah korang mulakan dari sekarang segalanye mudah hanya dihujung jari, hehe... Ezad ada buat permohonan, dah banyak kali.. tahun demi tahun.. yang datang kat rumah cume surat pengesahan permohonan, panggilan temuduga takde. Umur dah nak sampai tarikh luput kerajaan hehe... Ade juge kawan2 ezad yang senasib dgn Ezad, tak kurang juge ade insan2 yang bagi nasihat, berbunyi...
"sabor la.., mungkin belum rezeki"
Hm.. bagi korang yang same mcm Ezad sabor je laa.. eh... Ape yang Ezad nak bagitau kat korang jangan mengharap sesuatu yang belum pasti.. Jagan pulak korang tak bekerja semate-mate nak tunggu panggilan dari SPA.... Kalo korang anak orang kaye tak tau la... tapi Ezad rase kalo anak orang kaye jarang sekali nak cari kerja Kerajaan nie.. (Ye r.. brape leh dapat). Jangan pandang rendah eh, sekarang jawatan2 kerajaan gaji yang ditawarkan lumayan, insentif, kemudahan juge banyak... bak kate orang
"Boleh hidup senang r....."

Ni satu lagi hal dalam SPA.. betul ke ade orang cakap, kalo ko tak de orang dalam (cable kuat dalam goment.. (ayat orang2 tue)) memang susah nak dapat ape yang korang mohon.. Ezad rase korang pun sedia maklum, kalo betul r mentaliti macam ni ade... Please r be fair to us.... Tapi bagi Ezad, benda2 macam nie takkan berlaku..... ntah terpulang pade pandangan korang sendiri.

Ni ade lagi satu.. setiap permohonan korang mesti disertakan salinan sijil2 penting yang telah dicop oleh pihak yang boleh dipercayai untuk mengesahkan kesahihan salinan sijil2 tersebut... Kalo korang dapat cop dari orang yang power2 dalam kerajaan lagi besar r peluang korang... betul ke?

Walau ape pun pendapat Ezad kerajaan dah bagi yang terbaik untuk sumer rakyat tak kira bangsa dan agama (pujian2 nie ikhlas dari hati sbg rakyat yang berikrar. heheh..)... Mungkin macam yang Ezad katakan tadi cume belum rezeki.. jadi bagi korang2 yang belum bernasib baik, sabor eh... keep on tryin'

Kalo dah cube banyak kali tak dapat gak.. mungkin dah karma korang untuk keseimbangan alam.. sape tau karma korang jadi kaya buat bisnes... renung2 kan lah......

Reaksi korang:

3 komen & pendapat:

luvida berkata...

bab cable tu dr dlu pon cmtu..
bkn hal spa ni je..
even kalu nk tgk result exam kt skula pon, kalu ade kenal guru besor, ley tau result awal dr org len.
:D
haha!~

ezad berkata...

hehheee.... betul tue.. tapi bile cable letrik putus susah nak repair.. lmbt je projek.. hehehe...

luvida berkata...

huhuii..cable letrik ye ezad?
mcm2 je die ni..:DD

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Premium Blogger Themes | Bluehost Review