Khamis

Hackers, hack you!!!

Salam..

Ezad nak cerita pasal penggodam, atau dalam panggilan yang mudah hacker. Kalau dekat Malaysia korang rasa ramai tak hacker yang hebat-hebat yang mampu menguasai segalanya seperti menggodam maklumat, memecah masuk data-data rahsia, dan macam-macam lagilah. Ezad rase kurang :p ...

Seperti baru-baru ni.. Pihak berkuasa Negara China telah menumpaskan pusat latihan penggodam!! yang telah melatih berjuta-juta pengguna untuk menjadi penggodam yang bertauliah. Web yang telah diberi nama Black Hawk Safety Net, yang telah memberi perkhidmatan tersebut, telah pun ditutup.

Walaubagaimanapun semasa perkhidmatan web tersebut masih berjalan Black Hawk Safety Net telah mengaut keuntungan sebanyak $1 juta dari 12 000 pelanggan berdaftar yang akan diajar teknik-teknik menggodam, menggunakan Trojan untuk memecah masuk data-data komputer. Dan selebihnya seramai 170 000 pengguna yang berdaftar secara secara percuma.


Google dan Kerajaan Amerika telah menuduh penggodam-pengodam China telah menyerang secara sofistikated terhadap Kompeni-kompeni besar Amerika Syarikat dan Eropah. Seperti Bank, kontraktor pertahanan, kompeni teknologi dan akaun emel persendirian. Dengan itu juga Kementerian industri dan teknologi maklumat telah menyatakan sebanyak 42 000 laman web telah menjadi sasaran penggodam.


Bagi Ezad ini memang luarbiasakan. Tapi dalam masa yang sama Ezad rasa teruja dengan kehebatan dan kepakaran penggodam-penggodam ini yang telah melakukan serangan siber secara besar-besaran. Ini menunjukkan, tahap keselamatn dalam internet masih lagi rapuh dan perlu dipertingkatkan lagi. Demi keselamatan manusia sejagat yang menggunakan internet dalam kehidupan harian.


 
P/s : Beware of Hackers Threats...!!!!

Reaksi korang:

13 komen & pendapat:

:: eyeNa :: berkata...

rasa teruja jgk dengan kehebatan dan kepakaran penggodam-penggodam ni..hee mcm nk tau je cane..heeeeeh

Ezad berkata...

::eyeNa::
Nak jadi hacker ker.... g lah google pasal trojan sumer... hehehe...

Whoopz berkata...

Guna linux.. Hackers friendly.. Hahah..

Ezad berkata...

::Whoopz::
gune linux os ker friendly... nway ko bese ke wat keje nie..

Ayie89 berkata...

btol2.....hahaha

Ayue Aishah berkata...

nk blaja cmn nk hack leh x....hahahaha..
mcm menarik je...
dr crite baru2 ni pn byk laman web kat malaysia ni digodam hackers2 indon.. haih!

Ezad berkata...

::Ayue Aishah::
uiks.. ezad bukan pandai hack2 nie... lagip0n x el0k r... buat keje nie.. nway kal0 nak trespass gune tr0jan je.. sub7 ker.. hee :P

POSH76 berkata...

bahaya ni....thanks dtg my blog hehe

Ezad berkata...

::POSH76::
Memang bahaya kalau x pndai... tapi yg buat expert xbahaya nye... nway same la ezad thnx gak visit my blog.

Aidi-Safuan berkata...

mak aih..siap ada pusat latihan tuh. gler arh!

Ezad berkata...

::Aidi-Safuan::
Tu yg best nye.. siap ade pusat.. die org mmg sungguh2 dlm hal2 mcm nie..

LuVidA^^ berkata...

nk pegi la skulah hackers. =p
huhuhuuu........

Ezad berkata...

::LuVidA::
Pegilah... xde sape nak halang... tapi tu jelah.. yuran termasuk dgn duit langsir n kebersihan kelas lebih kurang RM1500...

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Premium Blogger Themes | Bluehost Review